Massage is de APK voor het lichaam!

Elastisch tapen

Elastisch tapen is gebaseerd op het Medical Taping Concept.

De laatste jaren heeft het elastisch tapen een enorme ontwikkeling gemaakt binnen de sportverzorging en fysiotherapie. Vele professionele- en amateur sporters duiken op met gekleurde elastische tapes over het hele lichaam. De tapes worden zowel preventief als curatief ingezet bij een enorme diversiteit aan klachten/blessures.

De basis voor MTC is in de jaren zeventig gelegd in Azië, met name in Japan en Korea.

Er is een elastische tape ontwikkeld die lichaamsstructuren in de fysiologische functie kan ondersteunen, zonder dat daarbij de beweging te beperken. Door de aangedane plek op deze manier te benadelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.


Wat is de eigenschap van de tape?

Het basismateriaal van elastische tape is van zuiver katoen, waar in de lengterichting elastische vezels doorheen zijn gevlochten. De tape is dus in de lengte rekbaar, en wordt daarom ook altijd in de lengte gebruikt. Vanwege de elastische vezels is de tape met 10% spanning op het papier aangebracht.

De tape heeft een anti-allergische acrylaat-lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Daardoor kan je de tape langdurig dragen en komen huidirritaties zelden voor.

De tape is watervast, je kunt er dus mee douchen, zwemen of baden. Omdat het katoen wel enige waer opneemt moet de tape na het douchen drooggedept worden.


Waar voor wordt elastische tapen ingezet?

Denk hierbij aan het ondersteunen van de spieren in je lichaam, maar ook bij bloeduitstortingen wordt vaak elastische tape in gezet. Ook bij hooikoorts, menstruatiepijn, restless leg helpt elastisch tapen.

Wat gebeurd er tijdens de behandeling?

Na de intake gaan wij bepalen welke tape het beste bij jouw past dit is afhankelijk van jou klachten en wensen.
Mocht je de tape langdurig willen gebruiken zullen wij na de eerste behandeling een nieuwe afspraak in plannen om de tape opnieuw aan te leggen. Tape blijft gemiddeld 3 tot 5 dagen zitten bij normaal gebruik.

De laatste jaren is de hooikoorts tape in opkomst, tientallen hooikoortspatiënten die aan het begin van hun allergie seizoen, eenmalig met deze tape werden behandeld, hebben terug gerapporteerd dat ze de rest van het seizoen klachtenvrij zijn gebleven. Inmiddels is wel duidelijk dat helaas niet alle hooikoorts patiënten hier baat bij hebben, met namen als de klachten zich vooral uiten in de slijmvliezen van de ogen is deze tapemethode minder effectief.

Elastisch tapen 1

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons.